Przejdź do treści
Wczytuję...

Ścieżka nawigacyjna

Start / Inne sery /

Inne sery

Sulguni jest zdecydowanie najpopularniejszym i najbardziej rozpowszechnionym z gruzińskich serów. Nie powinniśmy jednak zapomnieć, że blisko 10 tysięcy lat tradycji tworzenia sera zaowocowało w około 250 gatunkach tego produktu. Niestety, na chwilę obecną nie wszystkie sery zostały sklasyfikowane. Warto jednak poświęcić trochę uwagi niektórym z nich.

Chogi

Jedna z odmian tradycyjnego twarogu podpuszczkowego z Tuszeti, wytwarzana z mleka tamtejszych owiec. Ser dojrzewa przez tydzień w drewnianej beczce, na której dnie znajduje się kora brzozy. Chogi ma konsystencję masła, jego kolor jest żółty i charakteryzuje się oryginalnym pikantnym smakiem i zapachem.

Tenili

Ma kształt plecionych cienkich nici o masie 100-150 g. Cienkie serowe nitki wyglądem przypominają blond włosy. W starożytności produkt ten był uznawany za luksusowy i konsumowany tylko przez zamożne rodziny podczas specjalnych okazji. Dziś produkowany jest na terenie regionu Samcche-Dżawachetia.

Kartuli Kveli

Jest zwarty i lekko łamliwy, ma otwory w przekroju owalne, okrągłe i kanciaste, barwa jest biała lub żółta. Ser ma charakterystyczny, przyjemny zapach, a smak jest umiarkowanie słony, lekko kwaśny i ostry.

Chechili

Masa serowa jest nitkowata, wiązana lub pleciona, nitki są gęste i mocne. Kolor sera jest biały. Całkowita masa sera wynosi 0,5-3 kg i ma postać plecionej liny. Chechili ma delikatny przyjemny zapach, a w smaku jest dość słony. Konsumowany jest częstokroć jako przekąska do wina lub piwa.

Kobi

Ser jest wytwarzany z mieszanki mleka owczego lub koziego i krowiego. Młody kobi przypomina biały twaróg, a w smaku jest lekko kwaśny. Dojrzały ser przybiera żółtawy odcień, ostrość i pikantność. Ojczyzną tego sera są Kazbegi

Guda

Jako że ser leżakuje w torbie wykonanej z owczej skóry przez około 20 dni, nazywany jest także „serem z torby”. Jest wytwarzany z mleka owiec, krów lub mieszanki mleka owczego i krowiego. Konsystencja sera jest jednolita, gęsta i elastyczna, z owalnymi dziurami. Smak jest głęboki, zdecydowany i słony. Ojczyzną sera jest wysokogórski region Tuszetii.

Imeruli Kveli

Ma kurczliwą powierzchnię, ze śladami torebki lub formy. Barwa sera pod wpływem czasu i czynników zewnętrznych zmienia się z białej na żółtą. Masa sera jest jednolita i gęsta. W jego pionowym przekroju dopuszcza się różne kształty otworów: okrągłe, owalne i kanciaste. Smak jest umiarkowanie słony. Produkcja odbywa się w regionie Imereti.

Dambal khacho

To jeden z najpopularniejszych i zdecydowanie najdroższych serów gruzińskich. Jego cena w strefach turystycznych osiąga już 60-70 GEL(ok. 100 zł) za kilogram. To ser pleśniowy wytwarzany z twarogu. Niegdyś dojrzewał zakopany w ziemi. Ten rodzaj sera pochodzi z regionów Mtiuleti i Pshavi w północno-wschodniej Gruzji.

 

Wyżej wymienione sery to jedynie skromny przekrój bogactwa serowarskiego tego niewielkiego kraju. Zmiana regionu, w którym produkowany jest ser, czasem zmienia jego styl wykonania, rodzaj mleka, a co za tym idzie - jego smak. Warto zauważyć, że wiele gatunków sera, ma swoje podgatunki i warianty. Gruzińskie sery często można znaleźć w wariancie świeżym, półtwardym i wędzonym.