Przejdź do treści
Wczytuję...

Ścieżka nawigacyjna

Start / O nas /

O nas

Nasza przygoda rozpoczęła się w Gruzji, kiedy to po raz pierwszy spróbowaliśmy wyjątkowego sera - suluguni. Już od pierwszego kęsa wiedzieliśmy, że "jesteśmy w domu". Nie mogąc pozwolić sobie na tak trudne rozstanie, postanowiliśmy zabrać wielowiekową tajemnicę serowarską w podróż do naszego kraju. Zamiłowanie, pasja oraz ciężka, codzienna praca pozwoliły nam dopracować pożądany efekt, jakim jest prawdziwie gruziński smak polskiego sera suluguni. 

Z potrzeby serca i pasji, a także z inicjatywy naszego zespołu tworzymy ser podpuszczkowy o tajemniczej nazwie Suluguni. Jest to brat bliźniak gruzińskiego Sulguni – sera pochodzącego z górzystych regionów Margelli – Górnej Swanetii. Sulguni jest serem chronionym oznaczeniem geograficznym, co oznacza, że jego nazwa jest ściśle zarezerwowana dla produktów gruzińskich.

Nasz zespół serowarów podjął się ambitnego zadania odtworzenia kaukaskiego rarytasu na ziemi polskiej. Jak powszechnie wiadomo, jakość mleka polskich krów jest bardzo wysoka, zatem eksperyment polegający na połączeniu gruzińskiej tradycji i techniki z polskim mlekiem, zaliczamy do udanych. Dzięki naszemu zaangażowaniu, doświadczeniu i „know-how” mogą Państwo delektować się wspaniałym smakiem sera, który jest wynikiem fuzji tego, co w Gruzji i Polsce najlepsze.