Zdrowe odżywianie i odpowiednia dieta mają ogromne znaczenie nie tylko dla naszego zdrowia, ale również dbają o przedłużenie naszego życia. Niektórzy
Sery pleśniowe są w ostatnich latach coraz bardziej popularne. Niektóre z nich są wręcz towarem luksusowym ze względu na jakość użytych składników, proces
Mleko jest jednym z podstawowych składników wielu kuchni świata. Bez mleka musielibyśmy się obejść bez polskiej śmietany,
Sulguni to podpuszczkowy ser wykonany z mleka krowiego lub bawolego. Jego nazwa tłumaczona jest z gruzińskiego na suli – dusza oraz guli –
Gruzja to kraj z niemalże 1000-letnią tradycją produkowania sera. Na terenie Gruzji znaleziono maszyny serowarskie, które datuje się
Zastanawialiście się kiedyś czym jest tajemniczo brzmiąca podpuszczka? A może uwielbiacie sery, ale ser podpuszczkowy brzmi dla was nieznajomo? Okazuje się, że nie są
W Muzeum Narodowym Gruzji znajdują się eksponaty, które wskazują na długoletnią tradycję produkowania serów przez Gruzinów. Są to narzędzia
Ze względu na ilość krów i owiec Gruzja to kraj mlekiem płynący. Tam, gdzie jest mleko, jest i ser. W tamtejszych rejonach Kaukazu tradycja
Suluguni to zdecydowanie najbardziej znany i lubiany ser w Gruzji. Jest nieodłącznym składnikiem tzw. supry –
Tradycja wytwarzania sera w Gruzji sięga ponad 80 stuleci. Pomimo że Gruzja to stosunkowo mały kraj, znalazła się ona na liście „10